“Alles wat we zonder pillen kunnen doen, is meegenomen”. Huisarts Marlies Wiegand en POH Anke Meissner over Leefstijl

Eén op de drie consulten van huisarts Wiegand eindigt in een gesprek over leefstijl. Ze vindt het belangrijk om met preventie bezig te zijn en haar patiënten bewust te maken dat ze zelf invloed hebben op hun gezondheid. Marlies: “Vroeger ging iemand sneller naar huis met een slaaptabletje. Nu gaan we het gesprek aan hoe het komt dat iemand slecht slaapt en wat hij of zij er aan kan doen”. Leefstijl omvat veel meer dan alleen voeding en beweging. Het gaat ook over sociale contacten, verbinding en slaap. In navolging  van de landelijke protocollen wordt er steeds meer in preventie gedacht. Bij huisartsenpraktijk de Kaapsche Poort is leefstijl niet meer weg te denken. “Patiënten komen minder vaak terug”, concludeert Marlies. Ze ziet mensen vooral blijer door het leven gaan. “En het brengt ons meer werkplezier”, voegt ze toe. Een mooie win-win.

“Vroeger ging iemand sneller naar huis met een slaaptabletje. Nu gaan we het gesprek aan hoe het komt dat iemand slecht slaapt en wat hij of zij er aan kan doen”

Praktijkondersteuner Somatiek Anke Meissner begeleidt patiënten met chronische klachten: “Vroeger kwamen de meesten als het leed al geleden was”. Bij iemand met hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk of suikerziekte begint ze met leefstijl. Het komt ook voor dat iemand gecheckt wil worden, omdat er bijvoorbeeld hartziekte in de familie voorkomt. ,,Daar zijn we heel blij mee, want voorkomen is beter dan genezen”, weet Anke. “Het beste is om samen met iemand te kijken wat het beste voor hem of haar werkt”. Het leefstijlroer is daar een goed hulpmiddel bij. Dat geeft handvatten om de juiste koers te bepalen voor een gezonde leefstijl en het laat zien dat de patiënt zelf aan het roer staat. Er moet wel iets uitkomen wat past bij de patiënt: “Want als iemand totaal geen behoefte heeft om te sporten, wie ben ik dan om te vertellen dat de sportschool een goed idee is”. Hetzelfde geldt voor mensen die echt niet kunnen stoppen met roken: “Dan kijken we naar andere dingen, zodat iemand toch zo gezond mogelijk ouder kan worden”, aldus Anke.

Leefstijl is al decennia lang een onderwerp, maar de laatste vijf jaar is het in een stroomversnelling gekomen. Jaren terug leerde Marlies tijdens nascholing, dat leefstijl van grote invloed kan zijn op iemands gezondheid. Daarom is ze altijd op zoek naar de vraag achter de vraag en hoe ze iemand het beste kan helpen. Vaak is stress een bepalende factor hoe iemand zich voelt. Net als slapeloosheid of structurele hoofdpijn. Logische vragen zijn dan of iemand wel eens sport, ontspant of een wandeling maakt voor het slapen gaan? Hoe is het met iemands sociale contacten gesteld en wat zijn de dingen waar iemand blij van wordt. “Ik leer nog steeds waarom mensen bepaalde dingen doen of niet kunnen laten”. Die gesprekken zijn uitermate nuttig omdat ze haar patiënten beter leert kennen.

Het team van de Kaapsche Poort heeft de stap naar het begeleiden in plaats van adviseren al lang gemaakt. Steeds meer patiënten zijn zich bewust dat ze het heft in eigen handen moeten nemen als het om hun eigen gezondheid draait. En dat is nodig want met name de ouderenzorg is zeer complex. Bij deze doelgroep valt nog veel winst te behalen. Marlies hoopt de volgende generatie daar nog meer van te doordringen: “Een gezonde oude dag en meer kwaliteit van leven wens ik iedereen toe”.

“Ze voelen zich beter en gezonder”. Dat is voor nu al winst.

Anke merkt bij veel patiënten al dat waardes verbeteren. “Ze voelen zich beter en gezonder”. Dat is voor nu al winst. Groot voordeel vinden zowel Marlies als Anke dat ze steeds vaker contact hebben met andere zorgprofessionals op de Heuvelrug. “Daardoor kunnen we heel makkelijk doorverwijzen naar een diëtist, of een fysiotherapeut, leefstijlcoach of slaaptherapeut”. Anke vindt het mooi dat patiënten elkaar ook onderling weten te vinden. Zoals bijvoorbeeld bij GLI, waar een patiënt veel baat had bij meer in beweging te zijn, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen: ze kwam in een positieve flow.

Minder naar klachten kijken en vooral constateren wat er goed gaat en hoe je dat kunt versterken. Vooral voor chronisch zieken geldt dat zij meer kunnen bereiken met leefstijl dan met pillen. Marlies is ervan overtuigd dat preventie in de toekomst een nog grotere vlucht gaat nemen. “Want ieder pilletje minder, is mooi meegenomen”.