Hitteprotocol

Bij een langere periode van warm weer is het van belang dat zowel de kwetsbare mensen zelf als ook de professionals en vrijwilligers die betrokken zijn de zorgverlening aan kwetsbare groepen extra alert zijn op de gezondheidsrisico’s van warm weer.

Als het heet is, is het belangrijk om meer aandacht te hebben voor mensen die niet goed voor zichzelf (kunnen) zorgen. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met een chronische aandoening of jonge kinderen. Bij deze groepen kan hitte sneller leiden tot gezondheidsproblemen. Het Nationaal Hitteplan, het hitteprotocol, helpt om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Het RIVM en De Nierstichting hebben praktische en toegankelijke informatiebronnen opgesteld. Wij verwijzen u graag naar de linkjes onder aan deze pagina.

Meer informatie van het RIVM:

Weet wat u moet doen als het warm wordt!

 • Drink voldoende; Drink water, thee of koffie. Ook als u geen dorst heeft, want ouderen hebben minder dorstgevoel. Matig het gebruik van alcohol. 
  Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
 • Houd uzelf koel; Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur). 
  Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een verkoelend (voeten)bad of een douche
 • Houd uw woning koel; Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten uw woning, bijvoorbeeld met zonwering, ventilator of airconditioning. 
  Tip: Zorg voor extra koele frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten is afgekoeld.
 • Zorg voor elkaar; Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. 
  Tip: Ga een keer extra langs of bel ze op en vraag wat u kunt doen.

– HITTEPLAN RIVM INFOGRAPHIC NORMALE HITTE

– HITTEPLAN RIVM INFOGRAPHIC EXTREME HITTE

Van de Nierstichting:

– MEDICIJNGEBRUIK BIJ HITTEGOLF, KOORTS, DIARREE EN OVERGEVEN Soms moet u uw medicijnen overslaan