Kansen en mogelijkheden informele zorg

Julie Muller van Handje Helpen presenteerde op 22 maart tijdens een korte lunchbijeenkomst de kansen en mogelijkheden van informele zorg in samenwerking met Diana Stalenhoef van de dorpsteams.

Allereerst schetste zij het verschil tussen vrijwilligers en mantelzorgers. Daarna besprak ze aan de hand van twee casussen welke mogelijkheden er zijn in het informele netwerk. Bij eenzaamheid kan bijvoorbeeld ook gedacht worden aan: wat kan deze inwoner voor een ander doen in plaats van wie kan hier helpen.

Voor de deelnemende fysiotherapeuten, praktijkondersteuners, huisartsen, wijkverpleegkundige en podotherapeut, bleek het vooral van belang te weten waar inwoners informatie hierover kunnen vinden.

Welzijn is één van de kerntaken van de dorpsteams, hoe zij bereikbaar zijn staat op https://www.samenopdeheuvelrug.nl/contact/.
De sociaal makelaars van de dorpsteams hebben een goed overzicht van de informele mogelijkheden; wat de initiatieven en vrijwilligersorganisaties in elk dorp inwoners te bieden hebben en vice versa. Samen met hen kan gezocht worden naar de best passende oplossing. Wie de sociaal makelaars zijn is te vinden op https://www.samenopdeheuvelrug.nl/sociaal-makelaars/.
We verwachten vanaf de zomer met de website zorg4heuvelrug.nl het informele zorgaanbod beter inzichtelijk maken voor professionals en inwoners.

Zie ook www.handjehelpen.nl.